Dressuurruiters buiten de medailles in Tryon

Foto: ANP

De Nederlandse dressuurruiters hebben bij de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon (North Carolina) nog niet voor medailles kunnen zorgen. Het goud in de Grand Prix Special ging naar de Duitse Isabell Werth met een score van 86,246.

Met Bella Rose pakte de 49-jarige Duitse de titel voor de Amerikaanse Laura Graves (81,717) en de Britse titelverdedigster Charlotte Dujardin (81,489). Voor Werth is het de derde keer dat ze goud pakt bij de Wereldruiterspelen op de Grand Prix Special. Eerder won ze goud in 1994 in Den Haag en in 2006 in Aken. Afgelopen week pakte de Duitse voor de vierde keer het teamgoud. De Nederlandse ploeg eindigde als vijfde.

Edward Gal eindigde met Glock’s Zonik als zevende met een score van 77,751. Hij kwalificeerde zich daarmee als enige Nederlandse vertegenwoordiger voor de kür. Die wordt normaal gesproken zondag gehouden, al kunnen de verslechterde weersomstandigheden – met wervelstorm Florence in de buurt – er nog voor zorgen dat de wedstrijd naar maandag wordt verplaatst. ,,Dit was wel een fijne proef voor Zonik”, vertelde Gal, die in de kür meer kansen ziet. ,,Vandaag heb ik voor de Special maar een half uurtje genomen en een paar dingen uit de proef die Zonik minder goed kent geoefend. Je wilt hier goed rijden en je weet ook dat het kan. Het kan echt nog wel beter, maar dan krijg je weer teveel storinkjes. Dat vond ik een beetje jammer om te riskeren. Daar hebben we de kür nu voor. Het is nu alleen een kwestie van fit houden en zo goed mogelijk de ring weer in zondag.”

Hans Peter Minderhoud werd met een score van 72,052 twintigste met de nog onervaren Glock’s DreamBoy. Madeleine Witte-Vrees eindigde met Cennin als 22e met een score van 71,489. Emmelie Scholtens werd met Apache 25e met 70,562.