Meespelen Groot tegen Noorwegen onzeker

11 dec 2018, 11:46 Sport
meespelen groot tegen noorwegen onzeker
Het is nog altijd onzeker of handbalster Nycke Groot dinsdagavond kan meespelen tegen Noorwegen op het EK in Frankrijk. De aanvoerster van Oranje viel zondag in het duel met Roemenië uit na een harde botsing met ploeggenote Debbie Bont. De teamleiding wil niet veel kwijt over de gezondheidstoestand van de international, door menigeen beschouwd als een van de beste handbalsters van de wereld.
Groot kreeg al vroeg in de wedstrijd de knie van Bont tegen haar achterhoofd. Ze kon niet meer verder spelen en bleek door de klap een aanval van migraine te hebben gekregen, een kwaal waar ze vaker last van heeft. De medische begeleiding vreesde ook voor een hersenschudding, maar dat kon niet met zekerheid worden vastgesteld.
Bondscoach Helle Thomsen liet doorschemeren dat Oranje met opzet weinig naar buiten brengt over Groot. Ze wil Noorwegen, de ploeg die de laatste jaren steeds van Nederland won in de eindfase van de grote toernooien, zo lang mogelijk in het ongewisse laten. Maar ze zal zeker geen risico nemen met haar spelmaker en zei haar alleen in te zetten als de medische begeleiding vindt dat het verantwoord is.’’
Noorwegen is zevenvoudig Europees kampioen en de Nederlandse handbalsters verloren de afgelopen jaren vier keer van de Scandinavische ploeg, te beginnen met de finale van het WK in 2015. Daarna hield Noorwegen Oranje van het brons af op de Olympische Spelen in Rio 2016. Een paar maanden later was het close in de finale van het EK in Zweden, maar opnieuw won Noorwegen. Vorig jaar boog Nederland vrij kansloos in de halve finales van het WK in Duitsland.
Noorwegen is een 'angstgegner’, maar de ploeg heeft op dit EK al twee keer verloren en Nederland is nog ongeslagen. Een gelijkspel dinsdagavond in Nancy is voldoende voor een plek in de halve finales.