Tour 2020 met bergrit op tweede dag

Foto: ANP

De Tour de France kent volgend jaar in en rond Nice een lastig openingsweekeinde. De eerste etappe, een rit over 170 kilometer rond de Zuid-Franse stad, lijkt gemaakt voor de sprinters. Maar op de tweede dag krijgen de renners in een rit over 190 kilometer al drie zware cols te verteren: de Col de Colmiane, de Col de Turini en de Col d’Èze. Dat bleek bij de presentatie van Le Grand Départ in Nice.

De Turini werd dit jaar in Parijs-Nice beklommen. In diezelfde koers is de Col d’Èze al jaren een vaste hindernis. De Tour start volgend jaar op 27 juni.

Het is de tweede keer dat de Ronde van Frankrijk van start gaat in Nice. In 1981 won de Fransman Bernard Hinault er de proloog. Op de tweede dag was er een vlakke rit, gewonnen door de Belg Freddy Maertens, en een ploegentijdrit waarin de ploeg van Peter Post (TI-Raleigh) de beste was. Bij de honderdste editie, in 2013, was Nice de eerste plaats op het vasteland die werd aangedaan na een driedaagse op Corsica.

In de eerste rit gaat het drie keer over de Aspremont, maar dat lijkt geen helling die zal voorkomen dat er op de Promenade des Anglais zal worden gesprint door het peloton. Daarmee is de openingsdag opnieuw een mogelijkheid voor sprinters om de gele trui te veroveren. Dit jaar is dat in Brussel ook het geval.