Olympische baas van Japan stopt in juni

Foto: ANP

Voorzitter Tsunekazu Takeda van het Japanse Olympisch Comité legt zijn functie neer als zijn termijn in juni afloopt. De 71-jarige Japanner, die verdacht wordt van omkoping rond het binnenhalen van de Olympische Spelen van 2020, zei tijdens een bijeenkomst van het Japanse Olympisch Comité dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor een nieuwe termijn. Ook zal Takeda dan stoppen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Takeda werd in december door de Franse justitie ondervraagd over zijn rol in een miljoenenbetaling aan een adviesbureau uit Singapore. De Franse justitie ontdekte in een onderzoek naar corruptie in de atletiek een betaling van 2 miljoen euro door het Japanse bidcomité aan het adviesbureau. Het geld zou zijn doorgesluisd naar de Senegalees Lamine Diack, de inmiddels geschorste oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF.

De Japanner heeft tot nu toe altijd volgehouden onschuldig te zijn aan omkoping. Volgens hem waren de contracten met het adviesbureau legaal. ,,Ik vind niet dat ik iets onwettelijks heb gedaan”, herhaalde hij dinsdag. ,,Het doet me pijn dat ik voor zoveel rumoer heb gezorgd, maar ik vind dat het mijn verantwoordelijkheid is om mijn termijn uit te dienen.”

Takeda zit ook in het organisatiecomité van de Spelen van Tokio 2020. Het is nog niet bekend of hij eveneens die functie neerlegt.

De ethische commissie van het IOC kondigde in januari aan dat zij onderzoek gaat doen naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de Olympische Spelen van 2020 aan Tokio en naar de rol van Takeda. De Japanner zit sinds 2012 in het IOC.