Vos wint opnieuw Trofeo Alfredo Binda

Foto: ANP

Marianne Vos heeft de Trofeo Alfredo Binda gewonnen, de derde wedstrijd uit de WorldTour voor vrouwen. De renster van CCC-Liv won de sprint van een eerste groep voor de Australische Amanda Spratt en de Deense Cecilie Uttrip Ludwig. Het was voor Vos de eerste overwinning van het seizoen, de eerste ook in het shirt van CCC.

Op 15 kilometer voor de streep was de Nederlandse Demi Vollering ontsnapt uit het peloton. De renster van Parkhotel Valkenburg bouwde snel een voorsprong op van 40 seconden, maar was kansloos toen er achter haar werd versneld. Op 9 kilometer voor de streep werd ze ingelopen, waarna een groep van acht rensters voorop kwam met daarbij Vos en haar Zuid-Afrikaanse ploeggenote Ashleigh Moolman. Kort voor de streep sloten nog enkele rensters aan, maar Vos haalde het overtuigend. Het was de vierde keer dat ze de Italiaanse koers won; eerder deed ze dat in 2009, 2010 en 2012. Kort achter Vos sprintte Chantal Blaak naar de elfde plaats.

,,Mooi dat ik hier voor de vierde keer win, maar het was wel lang geleden”, sprak Vos, die mede kleur gaf aan een zware finale. ,,Er is de laatste twee ronden enorm veel aangevallen. Wij deden dat ook, om de koers hard te maken. Uiteindelijk kwamen we met een kleine groep voorop en zijn Ashleigh en ik blijven rijden omdat we erop vertrouwden dat ik het hier kon afmaken.”

,,De teamtactiek is vandaag tot in de puntjes uitgevoerd”, vond ook ploegleider Jeroen Blijlevens. ,,Met name Riejanne Markus en Jeanne Korevaar hebben keurig gereageerd op versnellingen en uitvallen, zodat Ashleigh en Marianne fris aan de finale konden beginnen. In de twee laatste ronden zou Ashleigh aanvallen om zo veel mogelijk sprinters te lossen en ook dat lukte. Ashleigh en Marianne hebben de overtalsituatie in de laatste kilometers op een goede manier uitgespeeld.”009, 2010 en 2012.