Degradatie tennissters na verlies tegen Japan

Foto: ANP

Het Nederlandse tennisteam is door een dikke nederlaag tegen Japan gedegradeerd uit Wereldgroep II van de Fed Cup en behoort daardoor niet meer tot de beste zestien landen van de wereld. De vrouwenploeg van captain Paul Haarhuis verloor in Osaka met duidelijke cijfers: 4-0.

Oranje begon zondag al met een achterstand van 2-0 door verliesbeurten van Richèl Hogenkamp en Bibiane Schoofs in het enkelspel op zaterdag en slaagde er niet in de wedstrijd om te buigen. Misaki Doi bezorgde Japan het derde en winnende punt met een duidelijke zege op Schoofs: 6-3 6-2.

Het vierde enkelspel tussen Nao Hibino en Hogenkamp werd niet meer gespeeld. Voor de vorm volgde er nog een afsluitend dubbelspel, waarin Demi Schuurs en Lesley Kerkhove zich kranig weerden. Ze verloren desondanks van Shuko Aoyama en Eri Hozumi: 3-6 6-3 6-10.

Het Nederlands team is behoorlijk weggezakt in de Fed Cup. In 2016 speelden de tennissters nog de halve finales in Wereldgroep I en behoorde Oranje tot de wereldtop. Het team moet volgend jaar vanuit de Europees/Afrikaanse zone weer zien op te krabbelen in het landentoernooi.

Captain Haarhuis kon in Osaka geen beroep doen op Kiki Bertens en Arantxa Rus. De beste speelsters van Nederland vonden een trip naar Japan midden in het gravelseizoen niet in hun schema passen. Bij Japan ontbrak Naomi Osaka, de nummer één van de wereld.

Haarhuis noemde het verlies teleurstellend. ,,We zijn redelijk van de baan geslagen. We zaten er qua niveau ver vandaan en dat vind ik wel jammer”, zei hij op tennis.nl. De captain verwees naar de weinige games die de Nederlandse tennissters binnenhaalden.

Hij voorspelde een moeilijke periode voor Nederland in de Fed Cup. ,,We gingen hard omhoog, maar zijn weer net zo hard naar beneden gegaan. Het ontbreekt de meiden in dit team aan wedstrijden op hoog niveau, continu week in week uit. Als je te weinig tegen speelsters van niveau speelt, wen je er ook niet aan. In dat opzicht gaan we in de Fed Cup ook een stapje naar beneden.”