Boven: zo wil je geen concurrent verliezen

Foto: ANP

De uitslag was in ieder geval goed, vond ploegleider Jan Boven van Jumbo-Visma. Kopman Primoz Roglic won in de hectische vierde etappe van de Giro d’Italia tijd op alle favorieten door attent te rijden en wellicht ook door het nodige geluk. Maar ook Boven sprak van een zwart randje. ”Voor Nederland, het is klote voor Tom. Wij vinden dit ook niet leuk.”

Tom Dumoulin was het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij, die de Limburger sowieso een goed klassement kost. Het is maar de vraag of hij woensdag nog opstapt. ”Zo verlies je natuurlijk niet graag een concurrent”, zei Boven, die echter – zo is sport – voor zijn eigen ploeg een positieve balans kon opmaken. ”We wisten dat het een lastige finale zou worden, Dat hebben we vanochtend ook gezegd in de bespreking. Het was een zware dag, qua lengte en stress.”

Uit de problemen blijven, het is het dagelijkse mantra bij Jumbo-Visma, dat woensdag met Roglic voor de vierde keer de rozetruidrager in de ploeg heeft. ”Er zijn geen regels om te voorkomen dat je in dit soort toestanden verzeild raakt. Er zijn te veel andere renners bij betrokken en elke dag is anders. We hebben goede mensen. Paul Martens, Jos van Emden en Tom Leezer zijn voor dit soort gevechten klaar. Ze hebben steeds goed gezeten.”