Heiner neemt meer afstand van Postma

Foto: ANP

Bij de open EK in de Finnklasse in Athene heeft Nicholas Heiner nog wat meer afstand genomen van zijn olympische rivaal Pieter-Jan Postma. Heiner incasseerde weliswaar in de eerste dagrace een diskwalificatie, maar die miskleun kon hij als schrapresultaat wegstrepen. Met de vijfde plek kwam Heiner daarna goed terug. Na vijf races staat hij nog steeds op de negende plek met een puntentotaal van 46.

Postma kwam als 15e en 43e binnen. Daarmee zakte de Fries van de tiende naar de veertiende positie, met een achterstand van 13 punten op Heiner. De twee Nederlandse zeilers azen beiden op een ticket voor de Zomerspelen van Tokio 2020. Na de EK in Athene is de interne selectiestrijd ten einde. In het onderlinge klassement leidt Heiner met een flinke voorsprong op Postma dankzij zijn vijfde plek bij het eerste selectie-evenement vorige maand in Palma de Mallorca. Postma kwam de bij Prinses Sofia Cup niet verder dan de 20e plek.

De Brit Giles Scott leidt in Athene nog steeds met 8 punten.

Bij de EK in de 49erFX in Weymouth liggen Annemiek Bekkering en Annette Duetz op koers, zowel voor een olympisch ticket als voor een medaille. De wereldkampioenen stegen van de vierde naar de derde plek met een sterke reeks: 6-3-1. Het duo heeft een achterstand van 5 punten op het leidende koppel Martine Grael/Kahena Kunze uit BraziliĆ«. Odile van Aanholt en Marieke Jongens staan na negen races op de achttiende plaats. Om hun kansen op een olympisch ticket goed te kunnen verdedigen, moet het duo de medalrace – met de eerste tien van het klassement – halen.