Benedetti wint Girorit, Polanc nieuwe leider

Foto: ANP

De Italiaan Cesare Benedetti heeft de twaalfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was een rit van Cuneo naar Pinerolo over 158 kilometer met daarin de eerste beklimming van de eerste categorie. De top van de Montoso, op 1248 meter hoogte, lag op 33 kilometer voor de streep. Van de vroege omvangrijke kopgroep sprintten er vijf renners om de ritzege. Benedetti, van Bora-hansgrohe, was de snelste voor zijn landgenoot Damiano Caruso en de Ier Eddy Dunbar.

De Sloveen Jan Polanc, die ook tot de vroege kopgroep behoorde, nam de leiderstrui over van de Italiaan Valerio Conti, zijn ploeggenoot bij Team Emirates. Voor Benedetti was het zijn eerste zege als wielerprof. De Colombiaan Miguel Ángel López en de Spanjaard Mikel Landa wonnen een kleine halve minuut op de groep met concurrenten voor het klassement, onder wie de Sloveen Primoz Roglic en Bauke Mollema.

In het klassement is Roglic tweede op ruim 4 minuten, Mollema klom naar de zesde plaats op iets meer dan 6 minuten.

Vanuit Cuneo, waar de sprinters Caleb Ewan en Elia Viviani niet meer aan de start verschenen, ontstond er snel een kopgroep van 25 van wie Polanc de hoogst geklasseerde renner was. Toen het verschil opliep naar meer dan 14 minuten was al duidelijk dat de Sloveen de nieuwe leider zou worden. Op weg naar de Montoso maakten de Amerikaan Sean Bennett en de Oostenrijker Marco Haller zich los uit de kopgroep. In het peloton voerden de ploegen Jumbo-Visma (Roglic) en Bahrain (Nibali) het tempo op. Eenmaal aan de klim begonnen werden met name Astana en Movistar meteen actief. López en Landa namen afstand.

De Italiaan Gianluca Brambilla kwam als eerste boven en wist meteen dat hij de bergtrui ging overnemen van zijn landgenoot Giulio Ciccone. Op het steile klimmetje in Pinerolo leken Brambilla, diens landgenoot Eros Capecchi en Dunbar het verschil te hebben gemaakt, maar kort voor de streep werden zij achterhaald door Benedetti en Caruso. Polanc kwam 25 seconden na de winnaar binnen.

Vrijdag volgt een loodzware bergrit met aankomst bij het bergmeer Lago Serrù.