Froome voorlopig nog op intensive care

Foto: ANP

Chris Froome verblijft na zijn crash van woensdag voorlopig nog op de afdeling intensive care. De viervoudig winnaar van de Tour de France brak zijn dijbeen, heup, elleboog en enkele ribben. ”Je hebt crashes en slechte crashes. Dit was een hele slechte crash”, zegt Dave Brailsford, teammanager van Ineos. ”We hebben zijn fietsgegevens inmiddels ingezien. Hij reed 54 kilometer per uur toen hij de muur ramde.”

Froome was woensdag het parcours voor een tijdrit in het Critérium du Dauphiné aan het verkennen. Dit seizoen komt Froome naar alle waarschijnlijkheid niet meer in actie. Over de lange termijn is nog weinig te zeggen. ”Hij moet zich nu eerst volledig op zijn herstel richten”, aldus Brailsford.

Ploegleider Servais Knaven denkt dat het maanden duurt voordat Froome weer terug is. ”Ik ben geen dokter, maar het lijkt me wel dat zijn seizoen voorbij is. Dat kunnen we zeker wel stellen, laten we hopen dat hij komende winter weer kan opbouwen en koersen”, zegt de Nederlander, die over de lange termijn wat positiever is. ”Het gaat om breuken die allemaal kunnen genezen en hopelijk komt dat allemaal weer goed. Chris is natuurlijk een topatleet met een enorm doorzettingsvermogen dat hem zal helpen om te herstellen. Ik weet niet hoelang het herstel zal duren, maar het vraagt tijd.”