Hoogland is in sprintfinale Lavreysen de baas

Foto: ANP

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland heeft bij de Europese Spelen in Minsk goud veroverd op de sprint. In een finale over drie duels klopte hij land- en teamgenoot Harrie Lavreysen. Het brons ging naar de Rus Denis Dimitriev.

Nadat Lavreysen de eerste heat had gewonnen, was Hoogland sneller in de tweede heat. De sprinters moesten wachten tot na de puntenkoers van het omnium, waar Kirsten Wild haar goud had veiliggesteld, voordat ze hun beslissende heat konden rijden. Daarin verraste Hoogland zijn opponent en kon vervolgens ongehinderd naar de titel rijden.

Lavreysen is de regerend wereldkampioen op de sprint. Op het WK baanwielrennen afgelopen maart in Polen klopte hij Hoogland in de finale. Samen met Roy van den Berg hebben de baanwielrenners eerder het goud gepakt op de teamsprint.

Op de 1 kilometer tijdrit grepen Sam Ligtlee en Roy van den Berg naast de medailles. Ligtlee kwam tot 1.01,501 en werd daarmee vierde. Van den Berg finishte met 1.01,587 op de zesde plaats. Het goud ging naar de Tsjech Tomas Babek die tot 1.00,606 kwam en daarmee de Italiaan Francesco Lamon en de Pool Krzysztof Maksel voorbleef.

Op de sprint plaatsten Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen zich voor de kwartfinales van zondag. Braspennincx neemt het op tegen de Oekraïense Olena Starikova en Van Riessen treft de Russin Anastasia Voinova.