Met Tourzege op zak voelt Thomas geen druk

Foto: ANP

Geraint Thomas en Egan Bernal presenteerden zich vrijdag eensgezind als de kopmannen van Ineos voor de Tour de France. De 33-jarige Welshman, vorig jaar winnaar, voelt zich goed en relaxed. De elf jaar jongere Colombiaan bouwt op een ervaren ploeg die weet wat het winnen van een grote ronde inhoudt. “Egan is klaar om hier een hoofdrol te vervullen”, voorspelde teambaas Dave Brailsford.

Of ‘G’, zoals Thomas binnen de ploeg wordt genoemd, er klaar voor is, blijft gissen. Hij viel uit na een val in de Ronde van Zwitserland en trainde sindsdien alleen nog. “Maar ik heb er sinds november alles aan gedaan om hier op mijn niveau van vorig jaar terug te komen. Het winnen van de Tour was een geweldige ervaring. Dat wil ik nog eens meemaken. Aan de andere kant voel ik minder druk. Ik heb de Tour al een keer gewonnen, ik hoef me niet te bewijzen. Ook niet voor mensen die me een ‘one-hit-wonder’ noemen. Als ik dat al zou zijn was het in ieder geval een goede hit.”

“Ja, ik ben jong”, realiseerde Bernal zich. “Maar ik word omringd door een sterk team met veel ervaring. Alles gaat veel makkelijker als je zulke jongens alleen maar hoeft te volgen. Zij brengen me in de positie waar ik moet zijn. Ik maak me geen zorgen.”

“Ze zijn goed met elkaar”, had Brailsford al gemerkt. “Ook belangrijk.” Samen reden ze dit jaar alleen de Ronde van Zwitserland. “En toen was ‘G’ al snel naar huis”, zei Bernal die een rit en het eindklassement won, zoals hij eerder dit jaar na acht dagen ook de regelmatigste was in Parijs-Nice. “Een aardige kerel”, sprak Thomas over zijn talentvolle ploeggenoot. “Een echte latino, eerlijk en respectvol, een echte familieman ook. We communiceren heel goed met elkaar. Groot voordeel is ook dat hij Engels spreekt.”

Zijn ploeggenoot wil Thomas geen rivaal noemen. Die rijden bij andere ploegen. “Zoals Fuglsang, ongelooflijk hoe hij dit jaar overal waar hij rijdt op het podium belandt. Maar er zijn er meer: ik vlak ook Richie Porte niet uit, Yates, de mannen van Jumbo, van Movistar. Nee, het is niet speciaal één iemand die we in de gaten moeten houden.”