Viviani boekt sprintzege in Tour

Foto: ANP

De Italiaan Elia Viviani heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De rit ging van Reims naar Nancy over 213,5 kilometer. De sprinter van Deceuninck – Quick-Step hield de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Caleb Ewan achter zich. De Slowaak Peter Sagan werd vierde, Dylan Groenewegen finishte als vijfde.

Voor Viviani, die eerder ritten won in de Giro en de Vuelta, was het zijn eerste ritzege ooit in de Tour.

De leiderstrui blijft in handen van de Fransman Julian Alaphilippe, de ploeggenoot van Viviani die maandag de derde etappe had gewonnen. Woensdag volgt een rit naar Colmar met onderweg vier hellingen in de Vogezen.

Drie renners gingen er vanuit de start meteen vandoor; de Zwitser Michael Schär, de Fransman Yoann Offredo en de Belg Frederik Backaert. Snel werd duidelijk dat de ploegen met sprinters de controle niet wilden verliezen. Het peloton liet onder aanvoering van Jumbo-Visma (Groenewegen), Deceuninck – Quick-Step (Viviani) en Lotto-Soudal (Ewan) de marge nooit veel groter dan 3 minuten worden.

Bij de tussensprint na 147 kilometer, gewonnen door Backaert, volgde het peloton op 1.40. Viviani pakte de 13 overgebleven punten. Schär en Backaert probeerden het nog even met z’n tweeën maar 16 kilometer voor de streep, op de Côte de Maron, snelde het peloton onder aanvoering van Team Sunweb voorbij. Wilco Kelderman kwam als eerste boven, Groenewegen had moeite om aan te haken, maar werd door zijn ploeggenoten weer naar voren gebracht. De Fransman Lilian Calmejane deed een poging alleen weg te rijden.

De sprint verliep chaotisch, maar de Deen Michael Mørkøv en de Argentijn Maximiliano Richeze brachten Viviani perfect in stelling. Voor de 30-jarige Italiaan was het zijn 74e zege als prof, de zevende van dit jaar. In de Giro liepen de frustraties dit jaar hoog op toen hij na een sprintzege in de derde etappe werd gedeclasseerd. In de Ronde van Zwitserland toonde hij met twee ritzeges dat de vorm voor de Tour er was. Bij de eerste kans in Brussel kwam Viviani er nog niet aan te pas. In Nancy was het prijs en met zijn actieve rol onderweg in de tussensprint liet hij meteen zien ook de groene trui te ambiëren.