Etappe naar Saint-Étienne voor avonturiers

Foto: ANP

De achtste etappe van de Ronde van Frankrijk is met startplaats Mâcon en finishplaats Saint-Étienne op bekend terrein. In de 199 kilometer ertussenin wacht het peloton zo’n tien klimmetjes waarvan er zeven gelden voor het puntenklassement. Er zijn vijf beklimmingen van de tweede categorie en twee van de derde categorie.

Voor Tim Wellens, de leider in het bergklassement, zullen al die beklimmingen zeker reden zijn om mee te zitten in de vlucht van de dag. De etappe biedt kansen voor een groepje om vooruit te blijven, dus zal er vroeg op de dag veel strijd zijn om mee te zitten in de ontsnapping. Voor de ploegen zonder een sprinter is de etappe immers de kans om voor een overwinning te gaan. Trek-Segafredo, de ploeg van geletruidrager Giulio Ciccone, zal flink aan de bak moeten om de leiderstrui te verdedigen.

Saint-Étienne was al 25 keer etappeplaats in de Tour. Eén keer won een Nederlander in de stad. Dat was Joop Zoetemelk in 1980. Zoetemelk won een tijdrit over 34 kilometer en werd enkele dagen later in Parijs de tweede en voorlopig laatste Nederlandse Tourwinnaar.