Van der Breggen verslaat Van Vleuten in Giro

Foto: ANP

Anna van der Breggen heeft de negende etappe in de Giro Rosa gewonnen. De renster van Boels-Dolmans haalde landgenote Annemiek van Vleuten vlak voor de eindstreep in Montasio bij en zegevierde bergop. In de etappe, die 125 kilometer lang was, werd de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman derde. Van Vleuten verloor 17 seconden op haar concurrente maar blijft ruim aan de leiding in het algemeen klassement.

De 36-jarige Van Vleuten, die vorig jaar de Ronde van Italië voor vrouwen won, heeft een voorsprong van 3.50 op Van der Breggen.

De 29-jarige Van der Breggen, wereld- en olympisch kampioen, was blij dat ze in ieder geval een etappe kon winnen in de Giro Rosa. “Nadat Annemiek had aangevallen ben ik in mijn eigen tempo blijven rijden en lukte het mij om in de buurt te blijven. In de laatste kilometer kon ik erbij komen en vervolgens direct bij haar wegrijden. Het is super mooi om deze etappe te winnen”, aldus de wielrenster.

“Het was een geweldige klim vandaag”, zei Van Vleuten. “Het team heeft uitstekend werk gedaan, helaas kon ik het deze keer niet afmaken. Ik denk dat ik te vroeg mijn aanval plaatste. Anna ging me net op het laatste moment voorbij. Ik ben doodop maar ik heb het roze nog steeds, dat is het belangrijkste.”

Zondag in de laatste etappe, een vlakke rit over 120 kilometer naar Udine, zal de leidende positie van de renster van Mitchelton-Scott hoogstwaarschijnlijk niet meer in gevaar komen.

Het zal de grootste zege worden van dit jaar voor de sterke Van Vleuten. Eerder dit jaar won ze al de grote (eendaagse) koersen Luik-Bastenaken-Luik en Strade Bianche.