Vier-zonder met winst naar WB-finale

De Nederlandse vier-zonder (vrouwen) heeft zich bij de wereldbeker roeien in Zevenhuizen met een overwinning geplaatst voor de A-finale. De Europese kampioenen zegevierden op de Willem-Alexander Baan in de herkansing. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester waren in de race over 2000 meter bijna 3 seconden sneller dan het Canadese team, dat zich als nummer twee eveneens voor de eindstrijd op zondag kwalificeerde.

Het Nederlandse kwartet moest op vrijdag in de ’time trials’ Australië nog voorrang verlenen. Dat was voor het viertal van Oranje de eerste ‘nederlaag’ in dit seizoen.

In de halve eindstrijd van de mannen dubbeltwee kwalificeerden Stef Broenink en Melvin Twellaar zich met een zege voor de A-finale. Amos Keijser en Niki van Sprang wisten zich in deze klasse niet te plaatsen voor de eindstrijd. Zij eindigden als vierde en roeien zondag in de B-finale.

In de lichte skiff (niet-olympisch) eindigde Martine Veldhuis als vijfde in haar halve finale. Ze komt later op zaterdag in de B-finale uit.

Ilse Paulis en Marieke Keijser, terug van een langdurige rugblessure, bereikten de A-finale in de lichte dubbeltwee. De Europese kampioenen van 2018 wonnen hun halve finale, met Zwitserland op 0,09 seconde als nummer twee. Ook het Roemeense koppel, op ruim anderhalve seconde van de winnaars, plaatste zich als nummer drie. Paulis veroverde met de inmiddels gestopte Maaike Head olympisch goud bij Rio 2016.

Lisa Scheenaard bereikte de A-finale in de skiff met een comfortabele derde plek in de halve finales. Bij de mannen kwam Guillaume Krommenhoek in deze divisie als vijfde binnen. Hij doet zondag aan de B-finale mee.

De twee Nederlandse mannenteams in de vier-zonder redden het niet in de herkansing. Beide ploegen werden doorverwezen naar de B-finale.