Van Rouwendaal mag naar Tokio na 10e plek

Foto: ANP

Zwemsters Sharon van Rouwendaal en Esmee Vermeulen hebben geen medaille gewonnen tijdens hun eerste wedstrijd in het open water op de WK in Zuid-Korea. Van Rouwendaal werd op de 10 kilometer tiende, Vermeulen eindigde op de vijftiende plek.

De uitslag betekent voor Van Rouwendaal wel dat ze volgend jaar in Tokio haar olympische titel op de 10 kilometer mag verdedigen. Een plek in de top 10 was namelijk voldoende voor olympische kwalificatie.

Het goud ging naar de Chinese Xin Xin. Achter haar eindigden de Amerikaanse Haley Anderson en Rachele Bruni uit Italië op de plekken twee en drie.

“Ik had besloten alleen te volgen. De wedstrijd ging heel stroef. In het begin dacht ik alleen maar ‘rustig blijven, rustig blijven’. Bij de derde ronde lag ik zo ver achter dat ik alleen maar in de slipstream kon volgen”, zei Van Rouwendaal. “In de laatste ronde kreeg ik hoop. Ik zag Xin weg gaan. Daar ben ik achteraan gegaan. In de laatste twintig meter heb ik alles gegeven. Ik lag in het midden en werd meegezogen. Na het aantikken had ik geen idee hoeveelste ik was geworden.”

Het duurde na afloop lang tot de officiële uitslag er was. Van Rouwendaal: “Ik zat daar en toen dacht ik: ik heb zoveel pech gehad dit jaar qua blessures. Toen eenmaal bekend was dat ik bij de eerste tien zat, moest ik huilen van blijdschap.”