Wielerbond UCI hervormt baankalender

Foto: ANP

De internationale wielrenunie UCI gaat de kalender van het baanwielrennen definitief wijzigen. Na een tussenjaar zal vanaf 2021 de Nations Cup het bestaande wereldbekercircuit vervangen. De drie wedstrijden in die competitie – drie minder dan in de huidige wereldbekeropzet – worden gehouden tussen april en september en zijn alleen toegankelijk voor landenteams. Vanaf 2021 zullen de wereldkampioenschappen baanwielrennen worden gehouden in oktober. Nu is dat nog in maart.

De UCI vindt dat de huidige opzet de landelijke bonden te veel op kosten jaagt. Bovendien stelt de bond dat niet alle wereldbekerwedstrijden, die nu nog tussen oktober en januari plaatsvinden, sterk bezet zijn. Bij de wedstrijden om de Nations Cup zijn punten te verdienen die meetellen bij de plaatsing voor WK’s en Olympische Spelen. Vanuit de commerciële teams klonk er veel protest tegen de plannen die voorkomen dat een team als het Nederlandse BEAT, met onder anderen Roy van den Berg en Matthijs Büchli, ook mag uitkomen in de Nations Cup.

Volgens de UCI zijn de zogenoemde UCI Track Teams, waarvoor er andere wedstrijden komen, er voor het merendeel niet in geslaagd hun renners een fatsoenlijk salaris te bieden. BEAT-directeur Geert Broekhuizen onderzoekt mogelijkheden om het besluit via sporttribunaal CAS tegen te houden. “De UCI zegt dat alle betrokken partijen zijn gehoord, maar wij hebben ondanks twee open brieven nooit een reactie gehad. Bizar.” Broekhuizen zegt dat zijn team juist een groeiend budget heeft en begrijpt sowieso niet dat de UCI het baanwielrennen naar voorjaar en zomer verplaatst. “Concurreren met de Giro en Tour, kansloos.”

De verplaatsing van de WK past ook bij het voornemen van de UCI om om de vier jaar de WK wielrennen in alle disciplines in het najaar op één locatie te houden. Dat zal voor het eerst gebeuren in 2023 in Glasgow. Vanaf november 2021 introduceert de UCI ook een nieuwe serie baanwedstrijden waarvoor renners individueel worden uitgenodigd. “Met de Nations Cup, de verplaatsing van de WK en de nieuwe serie wedstrijden wordt de baankalender overzichtelijker en aantrekkelijker”, meent UCI-voorzitter David Lappartient.