Astana wint tijdrit Vuelta, val Jumbo-Visma

Foto: ANP

Astana heeft de eerste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De ploeg uit Kazachstan won de ploegentijdrit over 13,4 kilometer in Torrevieja in 14.51 minuten. De eerste leiderstrui is voor de Colombiaan Miguel Ángel López.

Jumbo-Visma was de grote verliezer van de openingsetappe. Bijna alle renners van de Nederlandse formatie kwamen ten val. Kopmannen Primoz Roglic en Steven Kruijswijk beperkten het verlies op Astana tot 40 seconden.

“Er lag ineens water op de weg. Geen idee waar dat vandaan kwam”, reageerde George Bennett bij Eurosport. Roglic, Kruijswijk, Lennard Hofstede en Neilson Powless vielen in een bocht waar het wegdek nat was. De ploeg liet weten dat iedereen zover bekend in orde was. De Nederlandse ploeg zette uiteindelijk de achttiende tijd neer.

De Belgische ploeg Deceuninck – Quick-Step, dat bijna een aanrijding had met een ploegauto van Jumbo-Visma, deed er twee seconden langer over dan Astana. Team Sunweb van kopman Wilco Kelderman eindigde als derde op vijf seconden.

De ploegentijdrit langs de roze zoutmeren bij Torrevieja werd zaterdagavond gestart door Team Dimension Data. EF Education First zette als eerste een snelle tijd neer. De ploeg van Rigoberto Uran gaf uiteindelijk zeven seconden toe op Astana. Team Ineos van Wout Poels werd slechts elfde op 25 seconden van de ploeg van Ángel López en Jakob Fuglsang.

De Ronde van Spanje gaat zondag verder met een heuvelachtige tweede etappe van Benidorm naar Calpe over 199,6 kilometer.