Frankrijk verrast Amerikaanse basketballers

Foto: ANP

Regerend wereldkampioen de Verenigde Staten is op het WK basketbal in China in de kwartfinales blijven steken. In Dongguan was Frankrijk verrassend met 89-79 te sterk voor de basketbalgrootmacht.

Na een achterstand halverwege de wedstrijd leken de Amerikanen in het derde kwart orde op zaken te stellen. In het vierde kwart pakten de Fransen echter toch weer een voorsprong en die gaven ze niet meer uit handen. Evan Fournier was bij de Fransen goed voor 22 punten. Bij de Amerikanen nam Donovan Mitchell 29 punten voor zijn rekening, maar geen ploeggenoot kwam ook maar bij dat aantal in de buurt.

De Amerikaanse basketballers, die niet in hun sterkste formatie naar China waren afgereisd, wonnen de afgelopen twee edities van het WK. Ze hadden het eerste land ooit kunnen worden met drie wereldtitels op een rij. Vijf jaar geleden won de VS in de finale met 129-92 van Servië, Frankrijk pakte toen ten koste van Litouwen het brons.

In 2006 verloren de Amerikanen voor het laatst op een groot toernooi. Dertien jaar geleden was Griekenland de VS op het WK in Japan met 101-95 de baas. Op de Olympische Spelen die daarna volgden – in 2008, 2012 en 2016 – pakten de Amerikanen wel weer goud.

Frankrijk speelt in de halve finales tegen Argentinië. De Amerikanen kunnen nog niet naar huis en doen nog mee in de strijd om plekken 5 tot en met 8.