Wereldtitel turnsters VS, Nederland achtste

Foto: ANP

De Amerikaanse turnsters hebben in Stuttgart hun wereldtitel geprolongeerd. Met vedette Simone Biles kwam het team tot een score van 172,330. Achter Team USA eindigde Rusland als tweede met 166,529 en Italië (164,796) verrassend als derde.

Voor de Nederlandse turnsters was deelname aan de finale eigenlijk een bonus. Met de verrassende zesde plaats in de kwalificaties had de ploeg zich immers al geplaatst voor de Olympische Spelen, het hoofddoel. Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman haalden in de finale een puntentotaal van 159,427 en werden daarmee achtste en laatste.

Voor Biles betekende het al de vijftiende wereldtitel in haar loopbaan, de komende dagen kan ze in de individuele finales dat aantal verder uitbreiden.

De Oranje-turnsters werden vier jaar geleden in de WK-finale van Glasgow ook al achtste. Net als toen – Nederland mocht destijds na 40 jaar weer als team naar de Spelen – kon die eindklassering de stemming niet bederven. “Ik ben nog steeds trots”, zei Thorsdottir, het meest expressieve lid van het team. Na haar vloeroefening werd ze door de voltallige ploeg met bewondering onthaald. “Ze hadden gezien dat ik aan het einde volledig improviseerde. Ik voelde dat ik voorover ging vallen, terwijl het juist naar achteren moet. Ik heb er maar iets van gemaakt.”

Het gevoel was er, in tegenstelling tot in de kwalificaties toen ze niet haar beste dag had. Zoals Visser zich ook sterk verbeterde ten opzichte van zaterdag. Ze kwam op drie toestellen uit, met haar vloerscore van de kwalificaties zou ze een knappe meerkampscore van 54,6 hebben gehaald. Donderdag volgt voor haar nog de meerkampfinale. “Ik wil het nog een keer beter doen dan zaterdag, vandaag ging echt alles goed.”

Waar Sanne Wevers net fit genoeg was om bij te dragen aan het teamresultaat, was zus Lieke Wevers na een burn-out in ieder geval terug op niveau. Ze eindigde haar toernooi met een val aan de brug, maar de trots overheerste. “We hebben echt moeten strijden voor een olympisch ticket. Het is niet vanzelfsprekend, maar we hebben het laten zien op het juiste moment”, zei ze. Een korte vakantie lonkt. “Ik moet me fysiek even opladen en daarna fris beginnen. Dat heb ik wel geleerd.”