Recordpoging Kipchoge zaterdagochtend in Wenen

Foto: ANP

Voor olympisch kampioen Eliud Kipchoge is het zaterdag de grote dag. De Keniaanse atleet doet dan in Wenen opnieuw een poging om de marathon onder de magische grens van 2 uur te lopen. Het startschot zal tussen 05.00 uur en 09.00 uur klinken. Daarover valt vrijdag de beslissing, na bestudering van onder meer de laatste weersvoorspellingen. “De omstandigheden zien er op de racedag optimaal uit”, liet zijn team weten.

Het Britse chemieconcern Ineos organiseert en financiert het project onder de naam Ineos 1:59 Challenge. Het Nederlandse managementbureau Global Sports van Jos Hermens begeleidt Kipchoge in zijn recordpoging. De Keniaan is al de houder van het officiële wereldrecord op de 42,195 kilometer met een tijd van 2.01.39.

De 34-jarige grootheid van de marathon probeerde op 6 mei 2017 al eens de barrière van 2 uur te slechten op het circuit van Monza (Italië). Hij haalde het niet. Zijn tijd van 2.00.25 werd niet erkend als wereldrecord, omdat de race door onder meer de vele gangmakers niet voldeed aan de regels van de internationale atletiekfederatie (IAAF).