Nederland ontbreekt in Tokio bij sportklimmen

Foto: ANP

Nederland zal geen sportklimmers afvaardigen naar de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar. De komende dagen wordt in Toulouse het olympisch kwalificatietoernooi gehouden, maar op de deelnemerslijst prijken geen Nederlanders. De beste klimmer van Nederland, Tim Reuser, heeft niet voldoende punten gehaald om mee te doen in Frankrijk.

“Hij had zich via het World Cup-seizoen kunnen plaatsen voor het OKT maar dat is niet gelukt. Er zullen dus geen Nederlanders meedoen in Tokio”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Officieel is er nog een kans op olympische kwalificatie aangezien de winnaar van het volgend jaar te houden EK zich direct plaatst voor de Spelen. “Dat hij Europees kampioen wordt is niet reëel en Tim zal daar ook niet zijn hele seizoen op afstemmen.”

Sportklimmen is een van de debuterende sporten in Tokio. Skateboarden, golfsurfen, 3×3 basketbal en karate zijn de andere sporten die voor het eerst op de Spelen te zien zijn. In die sporten maken nog wel Nederlanders kans op kwalificatie.