Vélo d’Or voor wielrenner Alaphilippe

Foto: ANP

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d’Or gewonnen, de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar ten deel valt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic. Mathieu van der Poel eindigde als vierde en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de twaalf genomineerden, werd vijfde in de verkiezing.

Een panel van journalisten bepaalt wie de Vélo d’Or krijgt. Alaphilippe kwam dit jaar als beste naar voren. Hij boekte twaalf zeges in 2019, waaronder de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl. In de Tour de France won hij twee etappes en droeg hij veertien dagen lang de gele trui.

Van der Poel werd dit jaar wereldkampioen veldrijden, Europees kampioen op de mountainbike en hij won onder meer de Amstel Gold race op de weg. Van Vleuten veroverde met een ongekende solo de wereldtitel op de weg.

De prijs werd vorig jaar uitgereikt aan de Spanjaard Alejandro Valverde, die in 2018 de wereldtitel veroverde. De Vélo d’Or bestaat sinds 1992. Een Nederlandse wielrenner won nog nooit.