Alle sporters TeamNL welkom bij opening Spelen

Foto: ANP

Alle Nederlandse atleten mogen tijdens de Olympische Spelen van Tokio zelf kiezen of ze aanwezig zijn bij de openingsceremonie. In het verleden gold voor leden van TeamNL de zogenoemde 48-uursregel. Sporters die binnen 48 uur na de opening in actie moesten komen waren niet welkom.

“Het was een goede regel om mensen tegen zichzelf te beschermen, dat ze bijvoorbeeld niet bevangen werden door de grootsheid van de Spelen”, vertelde chef de mission Pieter van den Hoogenband in Amsterdam. “Maar de bewustwording is steeds groter. Het is volgens mij niet meer nodig.”

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, beaamde dat. “Ik heb ook geleerd van eerdere ervaringen. Met Dorian van Rijsselberghe bijvoorbeeld, die in Londen vijf uur moest reizen vanuit de zeillocatie om er toch maar bij te zijn. En van Jean-Julien Rojer, de tennisser die we in 2012 niet toestonden naar de opening te komen. Hij zei later: dit is een van de ergste dingen die ik heb meegemaakt.” Rojer was er vier jaar later in Rio wel bij. Toen werd de regel, die nu is afgeschaft, al niet meer strikt gehanteerd.