‘Gepasseerde’ Matla in race voor hockeyprijs

Foto: ANP

Hockeyster Frédérique Matla maakt kans op twee persoonlijke prijzen. De internationale hockeyfederatie FIH heeft de 22-jarige international van Oranje niet alleen genomineerd in de categorie grootste talent van het jaar, maar ook voor de prijs voor de beste hockeyster van 2019.

Eva de Goede, de winnares van vorig jaar, behoort eveneens tot de kandidaten. Matla en De Goede veroverden dit jaar met Oranje de Europese titel. De andere genomineerden zijn de Nieuw-Zeelandse hockeysters Stacey Michelsen en Olivia Merry, Carla Rebecchi uit Argentinië en de Duitse Janne Müller-Wieland.

De nominatie van Matla is opvallend, omdat de aanvalster van Den Bosch in september nog uit de trainingsgroep van Oranje werd gezet door bondscoach Alyson Annan. “We hebben Frédérique in een persoonlijk gesprek toegelicht dat wij haar de ruimte willen geven om de komende periode te werken aan een aantal punten die ze van ons heeft meegekregen”, zei Annan toen. Matla maakte in 2019 al meer dan vijftig doelpunten. In de hoofdklasse staat de teller dit seizoen op achttien goals in dertien duels.

De spits van Den Bosch heeft voor de ‘Rising Star’-award concurrentie van vier hockeysters. Bij de mannen behoort de 21-jarige Jonas de Geus tot de vijf genomineerden voor deze talentenprijs. Geen enkele Nederlander maakt kans op de prijs voor de hockeyer van het jaar.

De stemmen van de nationale bonden tellen voor de helft mee. De spelers, fans en journalisten mogen tot en met 17 januari ook stemmen. In februari worden de winnaars van de prijzen in de diverse categorieën bekendgemaakt.