Heffernan nieuwe bondscoach eventingruiters

Foto: ANP

Andrew Heffernan is benoemd tot bondscoach van de Nederlandse ruiters in de eventing, de voormalige military. De in Engeland wonende trainer volgt Bettina Hoy op. De Duitse stopt na het missen van de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio bij TeamNL.

Heffernan kwam zelf vaak uit voor Oranje. Hij maakte onder meer deel uit van de formatie die op het WK van 2014 brons won, voor Nederland een niet eerder geleverde prestatie. Heffernan kwam ook uit op de Olympische Spelen van Londen in 2012. De overeenkomst met Heffernan geldt vooralsnog voor 2020, daarna volgt een evaluatie.

“Ik was verrast toen ik werd benaderd voor deze functie, maar heb er heel veel zin in”, zei Heffernan. “Het begeleiden van ruiters is iets wat ik heel graag doe en ik kijk uit naar deze kans. Mijn eigen paarden zal ik zeker blijven rijden, maar uiteraard niet op de observatiewedstrijden, landenwedstrijden en andere belangrijke momenten.”

Technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Maarten van der Heijden zegt: “Ik ben blij dat we Andrew bereid hebben gevonden deze functie het komende jaar in te vullen. Hij is een goede trainer en ruiter, maar ook een enorme teamplayer. Mede door zijn enorme ervaring weet hij ruiters met vertrouwen en goede adviezen de cross in te sturen. Dat heeft hij ook als lid van het Nederlands team al vele malen laten blijken.”

Nederland heeft voor Tokio twee individuele startbewijzen in de eventing. Bij het springen en de dressuur komt TeamNL met een volledige equipe.