Schaatsers niet op teamsprint bij EK afstanden

Foto: ANP

De Nederlandse schaatsers doen vrijdag bij de EK afstanden in Thialf vanwege het krappe tijdschema niet mee aan de teamsprint. De schaatsbond KNSB had er bij de internationale bond ISU op aangedrongen om enige ruimte in het programma te scheppen. Er zitten vrijdag slechts 40 minuten tussen de 1500 meter en de teamsprint van de mannen, waardoor de schaatsers nauwelijks kunnen herstellen. Aangezien de ISU het schema niet wil wijzigen, is in overleg met de betrokken sporters en coaches besloten de teamsprint niet te rijden.

“Dit is een beslissing die we met pijn in het hart nemen”, zegt technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. “Liefst zouden we voor ons eigen publiek strijden om het goud. Maar in deze omstandigheden kunnen we ons beste team, dat grote kans maakte op de Europese titel teamsprint, niet opstellen. Na rijp beraad hebben we besloten ons hele team terug te trekken.”

Thomas Krol, die de teamsprint samen met Dai Dai N’tab en Kai Verbij zou rijden, uitte woensdag al zijn ongenoegen over het schema. “Het is ongelofelijk jammer dat de ISU ons de kans op een (gouden) EK-medaille op de teamsprint ontneemt. Fysiek is het dankzij dit tijdschema onmogelijk om goed te presteren en als team willen we het signaal afgeven dat dit zo niet kan”, aldus Krol op de site van Team Jumbo-Visma.

De Wit wilde ook niet schuiven in de opstelling omdat dit “een aanslag zou betekenen op de aanpak die dit jaar gericht is op het hoofddoel: goud op de teamsprint bij de WK Afstanden in Salt Lake City”. De Wit: “Het prestatieniveau is op elke afstand zo hoog, dat je absoluut top moet zijn om hier nummer 1 te worden. Wij willen sporters ook beschermen, zodat ze optimaal kunnen presteren op de andere afstanden dit weekend.”

Hij betreurt de gang van zaken. “De KNSB en de teams hebben het afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in de teamonderdelen. Iedereen werkt hier met veel enthousiasme aan mee, maar dit is een enorme domper in dat proces”.