Waterpoloërs winnen openingsduel EK van Roemenië

Foto: ANP

De Nederlandse waterpoloërs hebben hun eerste wedstrijd bij de Europese kampioenschappen in Boedapest gewonnen van Roemenië. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer boog in het vierde kwart een achterstand om in een voorsprong en won het duel met 9-8 (2-2 3-2 1-4 3-0).

De Nederlandse mannen begonnen goed en pakten in de tweede periode een 5-4 voorsprong. In de derde kwart pakte Roemenië echter het initiatief en kwam met 8-6 voor. In de laatste periode trok Oranje de stand gelijk. Nederland profiteerde daarna van de uitsluiting van twee Roemenen. Guus van IJperen zette Nederland met zijn tweede doelpunt op een 9-8 voorsprong. In een spannende slotfase hield Nederland stand. Jorn Winkelhorst was topscorer in het duel met drie treffers. Ook Pascal Janssen, Thomas Lucas, Jesse Nispeling en Jorn Muller scoorden.

“Het was wel even spannend”, zei Van der Meer na afloop. “Uiteraard zijn we tevreden met de overwinning. We begonnen goed aan de wedstrijd en lieten snel spel zien. Alleen onze manmeer liep niet echt goed. In derde periode zakten we weg. Zonde, want we werden echt even overvleugeld.”

Rusland en Servië zijn de twee andere tegenstanders in de poule. “Het is nu belangrijk om te analyseren hoe het komt dat we in één keer zo snel wegzakken. Maar verder moeten we drive die we toonden meenemen. Voor ons is het zaak om echt als team te spelen, daar moeten we het van hebben. Dat geeft vandaag ook weer aan. Na de achterstand staan we als team op door vechtlust te tonen. Dat voelen de jongens ook. In een toernooi moet je groeien, dus dan geef dit een goed gevoel”, aldus de bondscoach.

De mannen hebben zich als doel gesteld in Boedapest bij de beste acht te eindigen. Het toernooi geldt ook als belangrijke voorbereiding voor het olympisch kwalificatietoernooi in maart in Rotterdam, daar hopen de mannen te stunten door een ticket voor de Spelen in Tokio te pakken. Bij de Europese titelstrijd ligt alleen voor de winnaar een toegangsbewijs voor de Spelen klaar.