Nadal verliest in kwartfinales in vier sets van Thiem

Rafael Nadal is in de kwartfinales van de Australian Open uitgeschakeld door Dominic Thiem. De Spaanse nummer 1 van de wereld verloor in vier sets van de mondiale nummer 5 uit Oostenrijk. Het werd na 4 uur en 10 minuten 7-6 (3) 7-6 (4) 4-6 7-6 (6).

Thiem verzilverde in de vierde set pas zijn derde wedstrijdpunt, kort nadat hij in de laatste tiebreak een 6-4-voorsprong had verspeeld. Op matchpoint sloeg Nadal een forehand in het net.

Het was pas de eerste keer dat Thiem op een grand slam wist te winnen van Nadal. “In de vierde set mocht ik al serveren voor de wedstrijd en toen gierde de spanning door mijn lijf, ook omdat ik hier nog nooit in de halve finales heb gestaan”, zei Thiem. “Gelukkig kon ik me in de tiebreak herpakken.”

Met krachtige en risicovolle slagen probeerde Thiem Nadal in de verdediging te drukken en daar slaagde hij in. Nadal leek in de beginfase van de vierde set door te drukken, maar Thiem hield zich knap staande op de belangrijke momenten. Op 6-6 in de tiebreak van de vierde set kwam hij met een harde backhandpassing, al toucheerde de bal wel het net.

De 26-jarige Thiem neemt het vrijdag in de halve finales op tegen de Duitser Alexander Zverev, die eerder op de dag in vier sets de meerdere was van Stan Wawrinka. Thiem, wel tweevoudig finalist op Roland Garros, was in Melbourne nog nooit verder gekomen dan de vierde ronde.

Door de nederlaag van Nadal kan Novak Djokovic de leidende positie op de wereldranglijst overnemen. Djokovic, titelhouder op de Australian Open, neemt het donderdag in de halve finales op tegen Roger Federer.

Nadal blijft door de nederlaag op negentien grandslamtitels staan, Federer heeft er twintig.