Schaatser Fish (22) stunt met wereldrecord op 10 km

Foto: ANP

De Canadees Graeme Fish heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City voor een grote stunt gezorgd. De 22-jarige schaatser verbeterde in de voorlaatste rit het wereldrecord met een ruime marge: 12.33,86. In de laatste race konden oud-recordhouder Ted-Jan Bloemen en Patrick Roest daar bij lange na niet aan tippen.

Bloemen, donderdag winnaar van de 5000 meter, pakte nog wel zilver met een tijd van 12.45,01. Het brons was voor de Duitser Patrick Beckert (12.47,93).

Het is de eerste keer sinds de eerste editie van de WK afstanden in 1996 dat de 10.000 meter niet door een Nederlander wordt gewonnen.

Drievoudig kampioen en titelverdediger Jorrit Bergsma moest genoegen nemen met de vierde plaats (12.48,45). Patrick Roest kwam niet verder dan de achtste plek (13.03,90).

Vijfvoudig kampioen Sven Kramer had zich niet gekwalificeerd op deze afstand. Hij liet eind december bij de NK afstanden de 10.000 meter aan zich voorbijgaan.

Fish had tot zijn formidabele race op vrijdag internationaal nog niets gewonnen. Vorig seizoen eindigde hij bij de WK afstanden nog als veertiende (5 km) en zevende (10 km). Deze winter behaalde de jonge Canadees, die de Nederlander Bart Schouten als coach heeft, al wel twee keer brons in de wereldbeker (5 en 10 km). Donderdag pakte Fish tevens brons op de 5000 meter, achter Bloemen en Kramer.

De onttroonde Bergsma leek in de derde rit op weg naar een verbetering van zijn persoonlijke record (12.41,98). In de laatste drie ronden ging de 34-jarige Fries echter helemaal stuk. Coach Jillert Anema zag de ineenstorting van Bergsma vertwijfeld aan. Uit pure onmacht sloeg hij zijn rondebord bijna kapot op de vangkussens. Op de 5000 meter stelde Bergsma donderdag ook al teleur (achtste).

Bergsma had begrip voor de boze reactie van Anema. “Hij baalt, ik baal, we balen allemaal”, verzuchtte hij bij de NOS. “Ik slaap hier slecht en misschien ben ik daardoor net niet scherp genoeg. Mogelijk heeft het ook te maken met het schaatsen op hoogte. Dat heb ik waarschijnlijk toch iets minder onder de knie dan de andere jongens. Nou ja, snel de knop omzetten en dan maar hopen dat de massastart op zondag nog wel goed afloopt.”