Hamilton kritisch op ‘stille’ collega’s in Formule 1

Foto: ANP

Lewis Hamilton heeft in een bericht op Instagram felle kritiek geleverd op zijn collega’s in de Formule 1. De zesvoudig wereldkampioen vindt het onbegrijpelijk dat vrijwel niemand van zich laat horen over de dood van George Floyd, de donkere man die vorige week in Minneapolis overleed nadat een agent hem minutenlang op de grond had gedrukt met een knie in z’n nek.

“Ik zie degenen die zwijgen, sommigen behoren tot de grootste sterren, maar jullie blijven stil te midden van onrecht”, schrijft Hamilton in een Instagram-story. De 35-jarige Brit, die veel tijd doorbrengt in de Verenigde Staten en als kind van een donkere vader ook getint is, staat erom bekend dat hij maatschappelijk betrokken is. “Ik heb nog geen enkel teken gezien vanuit mijn branche, wat natuurlijk een door blanken gedomineerde sport is. Ik ben een van de weinige gekleurde mensen, maar nog sta ik alleen.”

In navolging van heel wat prominenten uit andere sporten liet Hamilton wel van zich horen over de gebeurtenissen van afgelopen week in de VS. “Ik sta niet achter de mensen die plunderen en gebouwen in brand steken, maar achter degenen die vreedzaam protesteren. Er kan geen vrede zijn tot onze zogenaamde leiders voor verandering zorgen. Dit gaat niet alleen over Amerika, dit gaat ook over Groot-Brittannië, over Spanje, over Italië, overal. De manier waarop minderheden worden behandeld, moet veranderen. Leer je mensen over gelijkheid, racisme, vooroordelen en dat we allemaal hetzelfde zijn. We worden niet geboren met racisme en haat in onze harten, het wordt ons geleerd door de mensen waar we tegenop kijken.”

De oproep van Hamilton aan zijn collega’s had wel wat effect, want in de uren erna zetten Daniel Ricciardo (“genoeg is genoeg, we moeten samen optrekken”), Nicholas Latifi (“dit moet stoppen, gerechtigheid voor George”) en Lando Norris (“black lives matter”) een bericht op Instagram. Max Verstappen, die zijn sociale media vooral gebruikt voor zijn sport en sponsoren, heeft zich niet over dit onderwerp uitgelaten.