Hamilton: het gaat om gelijkheid, niet om politiek of promotie

Foto: ANP

Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton heeft na de Grote Prijs van Oostenrijk in Spielberg ingetogen gereageerd op zijn zes collega’s die voor de start weigerden te knielen. Onder anderen Max Verstappen bleef staan, terwijl een boodschap werd voorgelezen waarin de Formule 1 zich keert tegen racisme en discriminatie.

“Niemand is perfect, maar als we allemaal meedoen en ons steentje bijdragen, kunnen we verandering zien. Ik geloof dat echt”, liet de 35-jarige Brit weten op Instagram. De Mercedes-coureur, die als vierde eindigde in Oostenrijk, liet de afgelopen weken in het debat over racisme en discriminatie krachtig van zich horen. “Ik krijg misschien kritiek in de media en vanuit andere hoeken, maar deze strijd gaat over gelijkheid, niet over politiek of promotie.”

Voor de race had Hamilton zijn opvattingen en bedoelingen nog eens uitgelegd aan zijn collega’s. Daarbij zei hij ook onder meer dat “wie er stil blijft over het algemeen medeplichtig is”.

Niettemin kozen Verstappen (Red Bull), Carles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Daniil Kviat (Alpha Tauri), Antonio Giovinazzi en ploeggenoot Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) ervoor om niet te knielen. Ze droegen op de startgrid wel een zwart T-shirt met daarop de tekst ‘End Racism’. Hamilton had als enige een shirtje aan met daarop ‘Black Lives Matter’.

Het gebrek aan volledige medewerking bij het zestal leidde niet tot openlijke onvrede bij Hamilton. “Vandaag was een belangrijke dag voor mij en alle mensen die werken voor en hopen op verandering, voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voortgang om van F1 een meer diverse en inclusieve sport te maken.”

Het gaan zitten op een knie, vaak tijdens het spelen van het volkslied, is uitgegroeid tot een symbool van protest tegen racisme en geweld. Het werd in 2016 geïntroduceerd door American footballer Colin Kaepernick en kreeg in de afgelopen periode in veel sporten navolging, vooral naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

“Ik ben zeer toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme”, meldde Verstappen, die al vroeg in de race moest uitvallen door mechanische problemen. “Maar ik vind dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hem past. Ik zal vandaag niet op één knie gaan zitten, maar ik respecteer en steun de keuzes die iedere coureur maakt.”