Wielrenner Izagirre wint Gran Trittico Lombardo

Foto: ANP

Wielrenner Gorka Izagirre heeft maandag de eerste editie van de Gran Trittico Lombardo gewonnen, een eendaagse wedstrijd door Noord-Italië. De Spanjaard sprintte na een koers over bijna 200 kilometer onder regenachtige omstandigheden vlak voor de finish weg uit een kopgroep en won met klein verschil. Zijn landgenoot Alex Aranburu, eveneens rijdend voor Astana, werd tweede. De derde plaats was voor de Belgische olympisch kampioen Greg Van Avermaet.

De Gran Trittico Lombardo werd dit jaar gehouden als alternatief voor drie traditionele Italiaanse najaarskoersen die door de coronacrisis in het zwaar getroffen Lombardije niet doorgaan. Het parcours van de Tre Valli Varesine, Coppa Bernocchi en Coppa Agostoni werd creatief door elkaar gegooid. Het zwaartepunt van deze nieuwe wedstrijd lag in de vier lokale ronden in Varese, waar stevig moest worden geklommen.

In de finale kwam Izagirre aan de leiding in een afdaling. Een achtervolgend groepje kon de 32-jarige Bask niet meer bedreigen. Alex Aranburu maakte het feest voor Astana compleet door de sprint van de achtervolgers te winnen voor Van Avermaet, de Pool Michal Kwiatkowski en de Italiaan Vincenzo Nibali.

Woensdag wordt opnieuw gekoerst in Italië. Dan staat Milaan-Turijn op de agenda, een wedstrijd die vooral voor sprinters geschikt lijkt.