Atlete Hassan stapt uit op 5000 meter bij rentree in Monaco

Foto: ANP

Atlete Sifan Hassan is uitgestapt in haar eerste wedstrijd van dit jaar. Ze gaf op in de 5000 meter bij de Diamond League in het Stade Louis II van Monaco. De regerend wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter staakte de strijd na 4000 meter. Ze lag in vierde positie.

De Nederlandse verbleef tijdens de coronacrisis vijf maanden in haar geboorteland Ethiopië en trainde naar eigen zeggen niet heel hard. Ze kon daar door een lockdown en sociale onrust ook een tijdje nauwelijks hardlopen. Ze dacht vooraf ook niet aan een toptijd, maar wilde vooral wedstrijdritme opdoen. Het hoge tempo in de race brak haar kennelijk toch op.

De Keniaanse Hellen Obiri won in 14.22,12 en dat was de beste tijd van dit jaar in de wereld. De Ethiopische Letensebeth Gidey finishte als tweede in 14.26,57.

“Geen lichamelijk probleem, maar ze kon gewoon niet diep gaan”, liet Hassans manager weten aan het ANP. De Sportvrouw van het Jaar bereidde zich de afgelopen weken voor op hoogte in Sankt Moritz, maar doet dat nog altijd zonder haar trainer Tim Rowberry. De Amerikaan is sinds begin dit jaar haar nieuwe coach; hij nam de plek in van de geschorste Alberto Salazar. “Vanwege die problemen in Ethiopië en zo zonder coach is ze wellicht in de trainingen niet diep genoeg gegaan. Ze is uitgestapt, maar gaf ook aan dat dit haar wel sterker maakt”, aldus haar manager.