Verstappen derde in kwalificatie Grote Prijs van Spanje

Foto: ANP

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Spanje in de Formule 1 zondag vanaf de derde startplek. De Nederlandse coureur van Red Bull moest zaterdag in de kwalificatierace in Barcelona Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in hun Mercedessen voor laten gaan. Hamilton en Bottas waren in de drie vrije trainingen ook al het rapst.

Hamilton zette een tijd neer van 1.15,584 en veroverde daarmee poleposition. Bottas gaf 0,059 seconden toe. Verstappen was 0,708 seconden langzamer dan Hamilton.

“Dit is momenteel het maximale wat we kunnen doen. Het hele weekend zijn we al derde, dus ik ben best tevreden. Ik hoop dat we er in de race dichter bij kunnen zitten. De long runs zagen er gisteren niet slecht uit, maar morgen is weer een andere dag”, zei hij op Verstappen.nl.

Verstappen troefde vorig weekend op Silverstone Mercedes af met een tactische bandenkeuze. Dat hij ze ook in Spanje te snel of te slim af is, durfde hij nog niet te zeggen. “Dat is nog lastig te zeggen, maar ik voelde me in ieder geval goed in de auto. Ik hoop dat ik wat druk op ze kan uitoefenen”, aldus de 22-jarige Nederlander. “Het is hier lastig inhalen, maar we gaan alles op alles zetten om het ze moeilijk te maken.”

Sebastian Vettel stelde in zijn Ferrari teleur. De viervoudig wereldkampioen wist zich net niet voor het derde en laatste deel van de kwalificatie te plaatsen en start zondag vanaf de elfde positie. Alexander Albon, ploeggenoot van Verstappen, noteerde de zesde tijd. Sergio Pérez, teruggekeerd na het coronavirus te hebben opgelopen, start als vierde.

Verstappen won in 2016 in Barcelona voor het eerst een wedstrijd in de Formule 1. Vorige week voegde de Nederlander daar op Silverstone een negende overwinning aan toe. Verstappen steeg door die zege naar de tweede plaats in de WK-stand.

De race begint zondag om 15.10 uur.