Kragh Andersen bezorgt Sunweb tweede ritzege in Tour

Foto: ANP

De Deen Søren Kragh Andersen heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een rit van Clermont-Ferrand naar Lyon met in de slotfase nog een lastig hellinkje. Kragh Andersen (26) soleerde in de finale naar de tweede ritzege voor zijn ploeg Sunweb. Eerder had de Zwitser Marc Hirschi al een rit gewonnen voor de van oorsprong Nederlandse ploeg.

Op 15 seconden van de ritwinnaar sprintte de Sloveen Luka Mezgec naar de tweede plaats, de Italiaan Simone Consonni werd derde. Primoz Roglic bleef leider in het algemeen klassement. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft 44 seconden voorsprong op zijn landgenoot Tadej Pogacar. Zondag volgt een zware bergrit met finish op de Grand Colombier, een klim van de buitencategorie. Een dag later is de tweede rustdag.

De Slowaak Peter Sagan wist dat er na 38 kilometer punten te verdienen waren bij de tussensprint. Nadat eerst onder anderen Cees Bol en de Belg Edward Theuns een poging hadden gedaan op avontuur te gaan, later in gezelschap van de Zwitser Stefan Küng. Bol was er al niet meer bij op het eerste klimmetje waar Küng als eerste bovenkwam. Achter de vluchters ging Sagan met zijn ploeggenoot Maximilian Schachmann op jacht naar punten. Die opzet slaagde, al bleef het tweetal vooraan buiten bereik.

Küng bleef nog het langst vooruit, maar toen de ploeg Bora-hansgrohe van Sagan het tempo opschroefde, om zo groenetruidrager Sam Bennett kwijt te raken, kwam 80 kilometer voor de finish een einde aan zijn vlucht. Bennett was ver achterop geraakt, zoals Sagan het graag zag.

Richting de Côte de la Duchère, de eerste van twee klimmetjes in de slotfase, nam Jumbo-Visma de kop over. De Belg Tiesj Benoot (Sunweb) was de eerste aanvaller. Het was te vroeg. Nog voor de Côte de la Croix-Rousse werd hij ingelopen door een groep waaruit de Australiër Richie Porte vanwege een lekke band even had moeten lossen. De Duitser Lennard Kämna was de volgende die het probeerde. De Belg Thomas De Gendt wilde aansluiten, de Fransman Julian Alaphilippe ook. Maar de grote groep volgde.

Daarop probeerde Hirschi het eerst, gevolgd door Kragh Andersen wiens ‘jump’ reikte tot de finish. Het was de zesde overwinning als prof voor de 26-jarige Deen, die op het hoogste niveau al een rit won in de Ronde van Zwitserland (2018) en eerder dit jaar in Parijs-Nice in de individuele tijdrit de beste was.