Geletruidrager Roglic tevreden na helse Tourrit

Foto: ANP

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit van de Tour de France benut om iets meer afstand te nemen van zijn voornaamste belager Tadej Pogacar. De Sloveen van Jumbo-Visma finishte bovenop de Col de la Loze, een ongekend zware klim, als tweede achter de Colombiaan Miguel Ángel López. “Het was belachelijk zwaar op het eind, het was de hel”, beschreef Roglic de laatste kilometers met soms stroken waar de weg meer dan 20 procent omhoog liep.

Roglic bereikte 15 seconden na ritwinnaar López de streep. In de slotfase was hij iets weggereden van Pogacar, wiens aanval juist gevreesd werd. Met nog wat verdiende bonificatie op de streep breidde de geletruidrager zijn voorsprong in het klassement uit van 40 naar 57 seconden. “Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Ik heb dan wel niet gewonnen, maar seconden gepakt op mijn concurrent. Alles verloopt voorspoedig”, klonk het tevreden uit de mond van Roglic. Donderdag volgt nog een laatste bergrit. Zaterdag is de individuele tijdrit met een lastige klim aan het eind. De Tour eindigt zondag in Parijs.

“Ik denk zeker niet dat de Tour beslist is. Er komen nog zware ritten en Pogacar is een geweldige klimmer”, vertelde Roglic nadat hij een nieuwe gele trui – zijn negende – had mogen aantrekken. “Ik voelde me echt goed op deze klim, maar de laatste 4 à 5 kilometer kun je nergens mee vergelijken. Ik ben blij dat deze rit achter de rug is.”

In de slotfase mocht zijn ploeggenoot Sepp Kuss zelfs een poging doen de rit te winnen. “We hadden even overlegd en dachten dat het kon. Als het niet zou lukken weg te blijven kon hij mij altijd nog even helpen.” De Amerikaan reed even mee met López, maar hield dat tempo niet vol. Roglic: “Maar ik had wel gezien dat mijn concurrenten het zwaar hadden. Dat was het sein voor mij om zelf aan te vallen. Elke meter telt op zo’n klim.”

Roglic voelde zich opnieuw gesteund door de aanwezigheid van familie en een aantal fans. “Die zijn er sinds de rit van zondag. Het geeft je extra energie. Net als de Sloveense vlaggen langs de kant van de weg. Ik hoop dat ik de mensen in mijn vaderland trots maak.”

Landgenoot Pogacar geeft zich voorlopig nog niet gewonnen. “Ik heb een paar seconden moeten toegeven op López en Roglic, maar het was geen slechte dag. De Tour is nog niet voorbij”, waarschuwde de kopman van UAE Team Emirates.