Van der Breggen wint voor derde keer wielerkoers Giro Rosa

Foto: ANP

Anna van der Breggen heeft voor de derde keer in haar carrière de Giro Rosa gewonnen. De 30-jarige wielrenster van Boels-Dolmans zag haar leidende positie niet meer in gevaar komen in de afsluitende negende etappe met start in finish in Motta Montecorvino. De ritzege ging na 109,9 kilometer naar de Française Évita Muzic.

Van der Breggen nam in de achtste etappe de leiderstrui over van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Annemiek van Vleuten, de leidster die op weg leek naar de eindzege, was die dag met een gebroken pols na een val in de zevende rit niet meer van start gegaan.

In de negende etappe zag Van der Breggen een grote groep wegrijden zonder bedreigingen voor haar eerste plaats. Onder anderen de Nederlandse rensters Ellen van Dijk en Sabrina Stultiens maakten deel uit van die groep. Van Dijk, die Van Vleuten donderdag vervangt op de individuele tijdrit bij de WK wielrennen in Imola, finishte als vijfde. Stultiens werd zevende.

Van der Breggen won de Ronde van Italië voor vrouwen al in 2015 en 2017. Vorig jaar eindigde ze als tweede achter Van Vleuten. De Zwolse, die volgend jaar na de Olympische Spelen haar loopbaan beëindigt, veroverde vorige maand in Plouay de Europese titel tijdrijden. In Imola gaat ze donderdag op jacht naar de wereldtitel op dat onderdeel, maar geldt ze op het lastige parcours vooral als de favoriet voor de wegrace. Van der Breggen werd eerder in Innsbruck (2018) wereldkampioene op de weg. Ze is ook de regerend olympisch kampioene van Rio 2016 en de regerend Nederlands kampioene.

In het eindklassement hield Van der Breggen de Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo Borghini achter zich.