Van der Breggen rijdt zonder informatie naar wereldtitel

Foto: ANP

Ze had haar ploegleider Danny Stam, ditmaal actief namens de Nederlandse bond, goed geïnstrueerd. Anna van der Breggen wilde onderweg op de tijdrit bij de WK wielrennen in Imola vanuit de volgauto niets horen over de stand van zaken. Zo kreeg de Zwolse ook niet mee dat concurrente en titelverdedigster Chloé Dygert gevallen was. “Ik kwam over de streep en hoorde dat ik gewonnen had”, vertelde Van der Breggen na haar gouden race. Na vier tweede plaatsen bij WK’s op de tijdrit pakte ze nu ook die wereldtitel.

De titel in de wegrace veroverde ze al in 2018 in Innsbruck, twee jaar eerder was ze olympisch kampioene op de weg. Maar die tijdrittitel ontbrak. “Ik kon het niet geloven dat het gelukt is. Ik ben hier heel gelukkig mee”, vertelde ze, nog onbekend met het lot van Dygert. “Ik heb tijdens de lockdown heel veel getraind op de tijdritfiets. Ik heb heel veel tijd gehad om aan mijn positie en aan mijn techniek te werken. En eerlijk gezegd ben ik het steeds leuker gaan vinden, waar het eerst vaak een verplicht nummer was tussen de andere trainingen en wedstrijden door.”

Stam, normaal haar ploegleider bij Boels-Dolmans, had bij de aanmoedigingen uit de auto zijn emoties niet helemaal kunnen verbergen. “Ik hoorde wel aan zijn stem dat hij steeds enthousiaster werd.” Ook de val van concurrente Dygert hield hij stil. Eenmaal op de hoogte van de pech die de Amerikaanse, veruit de snelste bij het eerste meetpunt, had getroffen noemde ze het “zuur” voor haar. “Als sporter voel ik met haar mee.”

“Ik trof hier niet mijn parcours”, vertelde Van der Breggen. “Het is me eigenlijk te vlak, en onderweg voelde het niet super. Maar ik heb al lang geleerd dat je gevoel weinig over het resultaat zegt.” Vorige maand was ze ook al de beste op de tijdrit bij de EK in Plouay.

Bondscoach Loes Gunnewijk zag, met ook nog het brons voor Ellen van Dijk, de bevestiging van de status als leidend wielerland. “Het is natuurlijk gek dat Ellen hier bijna niet gereden had en pas haar kans krijgt op het moment dat Annemiek van Vleuten afvalt. Het maakt het voor mij als coach altijd bijzonder lastig om keuzes te maken. Aan de ene kant is het een luxe positie aan de andere kant is het voor de sporter heel hard om af te vallen, terwijl je podiumambities hebt.” Van Vleuten, die een polsbreuk opliep bij een val in de Giro Rosa, is van plan zaterdag wel te starten in de wegrace.