Wereldkampioen Alaphilippe slaat Waalse Pijl over

Foto: ANP

De kersverse wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft zich afgemeld voor de Waalse Pijl. De Franse wielrenner, de afgelopen twee jaar winnaar van de Ardense heuvelklassieker met de aankomst op de Muur van Hoei, slaat de wedstrijd van woensdag over. Zijn Belgische ploeg Deceuninck – Quick-Step heeft Tim Declercq aangewezen als vervanger.

De 28-jarige Alaphilippe veroverde zondag in Italiƫ de regenboogtrui. De Fransman sprong op de laatste klim weg uit de groep met favorieten en soleerde naar de finish op het racecircuit van Imola. Vermoedelijk gaat hij zijn nieuwe trui zondag wel tonen in Luik-Bastenaken-Luik. Alaphilippe heeft ook de Amstel Gold Race (zaterdag 10 oktober) op zijn programma staan.

Alejandro Valverde doet ook niet mee aan de Waalse Pijl. De 40-jarige Spanjaard, met vijf zeges (2006, 2014, 2015, 2016 en 2017) recordhouder in de Belgische klassieker, neemt even rust. Valverde eindigde op het WK als achtste, nadat hij daarvoor twaalfde was geworden in het eindklassement van de Tour de France. De kopman van Movistar wil zondag net als Alaphilippe weer vlammen in Luik-Bastenaken-Luik. Die klassieker won Valverde al vier keer.