Kelderman tevreden met tijdwinst in Giro

Foto: ANP

Wilco Kelderman zette aan het einde van een koude dag in de Giro d’Italia toch nog even aan voor een sprintje. Het leverde de kopman van Sunweb, behalve de tweede plaats in het algemeen klassement, wat seconden winst op op de concurrenten. “Het was een lange, zware dag met ook nog de kou op het einde. Maar de benen waren supergoed, dus heb ik geprobeerd wat winst te boeken”, keek de uit Barneveld afkomstige coureur terug op de negende etappe.

“Ook het optreden van de ploeg gaf me veel vertrouwen, we zaten nog met acht man toen de slotklim begon”, vertelde Kelderman, die zich steeds meer laat gelden als een kandidaat voor het podium. Opnieuw kon niemand van de overige favorieten hem volgen in een sprint bergop. Eerder op de Etna pakte hij al twaalf seconden op Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali. Ditmaal bleef de Deen in zijn wiel maar moest de Italiaan veertien tellen toegeven. Kelderman verkleinde het verschil met leider João Almeida met achttien seconden naar een halve minuut.

“Ik heb niet aan de roze trui gedacht. Ik ben gewoon de sprint vroeg aangegaan, op zo’n 400 meter, en vol naar de finish gereden. Ik kijk steeds naar mogelijkheden om wat tijd te pakken. Ik ben tevreden met hoe ik me voel en heb met Jai (Hindley, zijn Australische ploeggenoot) een geweldige helper voor in de bergen. Hij was ook supergoed. Ik ga met een goed gevoel uitrusten.” Maandag is de eerste rustdag in deze Giro.