Australiër O’Connor wint rit, Almeida blijft leider in Giro

Foto: ANP

De Australiër Ben O’Connor heeft de zeventiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was een rit over Dolomietencols met een aankomst bergop in Madonna di Campiglio. O’Connor, die rijdt voor NTT, greep dinsdag nog net naast de ritzege toen hij de Sloveen Jan Tratnik in de laatste honderden meters niet kon volgen. Een dag later sloeg hij alsnog toe.

De Oostenrijker Hermann Pernsteiner bereikte als de tweede de finish. De Belg Thomas De Gendt werd derde. Op ruim vijf minuten kwamen alle favorieten voor het klassement gezamenlijk over de finish. De verwachte strijd tussen rozetruidrager João Almeida en Wilco Kelderman was uitgebleven. De Portugees van Deceuninck – Quick-Step behoudt zijn voorsprong van 17 seconden op zijn concurrent van Sunweb. Donderdag volgt opnieuw een zware bergrit met de beklimming van de Stelvio als hoogtepunt. De Giro eindigt zondag met een individuele tijdrit in Milaan.

Negentien renners gingen ervandoor richting eerste col van de dag: de Forcella Valbona van de eerste categorie. Pernsteiner was de beste geklasseerde renner op de vijftiende plaats met een achterstand van een kleine tien minuten op Almeida. Onder meer de Italiaan Diego Ulissi, de Belgen De Gendt en Harm Vanhoucke en de Rus Ilnoer Zakarin behoorden tot het gezelschap. De Portugees Ruben Guerreiro kwam als eerste boven, zoals hij dat ook op de tweede klim (Monte Bondone) deed. Hij aast op de bergtrui.

Richting slotklim reed de groep met Almeida en Kelderman op meer dan zeven minuten achterstand. Voor de dagwinst waren nog vijftien renners in beeld. Eenmaal op de klim was het De Gendt die het tempo opvoerde en zo de groep snel deed uitdunnen. Maar O’Connor bleek een dag nadat hij ook al mee was geweest in een lange ontsnapping de beste klimmersbenen te hebben. De 24-jarige Australiër kon zo alsnog zijn vierde zege als prof binnenhalen in een prestigieuze aankomstplaats waar spektakel echter uitbleef. “Ik was er al zo dichtbij gisteren. Daarom moest ik huilen toen ik vandaag alsnog als eerste de finish passeerde”, vertelde O’Connor, die nog op zoek is naar een ploeg voor volgend jaar.