Zege Morbidelli in MotoGP, Mir verstevigt leiding in WK

De Italiaanse wegracer Franco Morbidelli heeft de Grote Prijs van Teruel in de MotoGP op zijn naam geschreven. Het was de tweede GP-zege van dit seizoen voor de coureur van Yamaha. Morbidelli finishte op circuit Motorland Aragon ruim 2 seconden voor de Spanjaard Alex Rins (Suzuki). Joan Mir (Suzuki) eindigde op 5 seconden als derde en de Spanjaard verstevigde zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

De Japanner Takaaki Nakagima (Honda) beleefde weinig plezier aan zijn eerste poleposition ooit. Hij vloog al in de eerste ronde van de baan af en kon de race niet vervolgen. Morbidelli nam de leiding over en stond deze niet meer af. Rins zat vrijwel de gehele race kort achter hem, maar was geen moment in staat de Italiaan echt te bedreigen. Mir startte als twaalfde en stuurde zijn machine in de beginfase kundig naar voren. Zijn opmars bracht hem naar de derde plaats en kostbare punten voor het kampioenschap.

Mir liep uit op de Fransman Fabio Quartararo (Yamaha), die in de GP van Teruel pas als achtste over de meet kwam. Mir heeft 137 punten, Quartararo 123 punten. De Spanjaard Maverick Viñales (Yamaha), die zevende werd in de race, raakte ook verder achterop in het kampioenschap. Hij staat derde met 118 punten.

“Zodra ik de vrije ruimte had voor me, heb ik iedere ronde alles gegeven. De motor was zo goed afgesteld, dat ik de hele tijd met precisie en agressie kon rijden”, zei winnaar Morbidelli na zijn zege. Hij klom naar de vierde plaats in de WK-stand met 112 punten en is met nog drie races te gaan in de MotoGP ook nog kansrijk voor de titel.

Het seizoen in de MotoGP is door het wegvallen van regerend wereldkampioen Marc Márquez spannender dan ooit. Er waren al acht verschillende winnaars. Gek genoeg behoort kampioenschapsleider Mir niet tot dat groepje. Hij scoorde zijn punten vooral met tweede en derde plaatsen. “Mijn podiumplek voelt als een overwinning. Starten als twaalfde en finishen als derde is een geweldige prestatie”, zei Mir.