Morbidelli pakt in Valencia poleposition in MotoGP

Foto: ANP

De Italiaanse motorcoureur Franco Morbidelli heeft poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Valencia, de voorlaatste race van dit seizoen in de MotoGP. De 25-jarige Yamaha-coureur zette met 1.30,191 de beste tijd neer op het Circuit Ricardo Tormo. Hij was een fractie sneller dan de Australiër Jack Miller, die op zijn Ducati 0,096 seconde minder snel was. Morbidelli en Miller hebben op de voorste startrij gezelschap van de Japanner Takaaki Nakagami (Honda).

Morbidelli veroverde eind september in Barcelona zijn eerste pole in de koningsklasse. De Italiaan kon zijn eerste startplaats toen niet verzilveren in de race. Morbidelli eindigde in Barcelona op de vierde plaats. Hij won dit jaar wel al twee andere grands prix, in San Marino en de Spaanse stad Teruel. In het WK-klassement neemt de Romein de vijfde plaats in met 117 punten.

De Spanjaard Joan Mir kan zondag de wereldtitel veroveren. Mir, die het WK-klassement 37 punten voorsprong heeft op zijn landgenoot Alex Rins en de Fransman Fabio Quartararo, kwam in de kwalificatie niet verder dan de twaalfde plek. De Suzuki-coureur staat vlak achter Quartararo (elfde) en kort voor Rins (veertiende) op de startopstelling. De 23-jarige Spanjaard weet dat hij in Valencia aan een podiumplaats genoeg heeft om de wereldtitel in de MotoGP te veroveren.

In de Moto2 wist Bo Bendsneyder zich op de derde startrij te nestelen. De 21-jarige Rotterdammer reed in de kwalificatie de negende tijd. Bendsneyder, die na dit seizoen moet vertrekken bij het raceteam van Roelof Waninge, gaf 0,351 seconde toe op de Italiaan Stefano Manzi, die pole pakte. Vorige week pakte de Nederlandse coureur op hetzelfde circuit in de GP van Europa voor de tweede keer dit seizoen WK-punten door als veertiende te eindigen.