Tennisser Koolhof besluit seizoen met winst ATP Finals

Foto: ANP

Wesley Koolhof heeft samen met zijn Kroatische dubbelpartner Nikola Mektic het tennisseizoen afgesloten met winst van de ATP Finals. Koolhof en Mektic waren in de finale van het eindejaarstoernooi voor de beste acht koppels van 2020 met 6-2 3-6 10-5 te sterk voor de Oostenrijker Jürgen Melzer en Édouard Roger-Vasselin uit Frankrijk.

In de beslissende tiebreak stonden Koolhof en Mektic het eerste punt af, maar ze hadden in het restant steeds de leiding. Op 9-5 besloot Melzer de wedstrijd met een dubbele fout, waarna Koolhof en Mektic elkaar in de armen vlogen.

Voor dubbelspecialist Koolhof, die de week begon als de mondiale nummer 13, betekent het het hoogtepunt van zijn loopbaan. De 31-jarige tennisser uit Duiven reikte dit jaar tot de finale van de US Open en haalde de laatste vier op Roland Garros. Door de titel sluit Koolhof het jaar af de nummer 5 van de wereld in het dubbelspel.

“Kwalificeren was al een droom die uitkwam”, zei Koolhof. “Zaterdag hebben we erg goed gespeeld en nu opnieuw in de finale van de finale, zeg maar. Dit is iets heel groots”, zei Koolhof tijdens de prijzenceremonie.

Voor Koolhof en Mektic is het pas hun eerste titel aan elkaars zijde. De ATP Finals was ook meteen hun laatste toernooi als duo. Koolhof vervolgt zijn loopbaan met de Pool Lukasz Kubot, aangezien Mektic ervoor heeft gekozen met landgenoot Mate Pavic verder te gaan.

“Dit is geen slecht moment voor een eerste titel”, zei Mektic (31) na de finale. “Het is geweldig om het jaar zo te eindigen.”

Koolhof en Mektic – die twee van de drie groepswedstrijden wonnen – mogen samen 254.500 dollar verdelen, omgerekend zo’n 215.000 euro.