Schaatser N’tab wint eerste 500 meter, Nuis gediskwalificeerd

Foto: ANP

Schaatser Dai Dai N’tab heeft bij de NK sprint in Heerenveen de eerste 500 meter gewonnen. De Nederlandse kampioen op deze afstand finishte in een tijd van 34,79 seconden. Ploeggenoot Hein Otterspeer gaf als nummer 2 heel weinig toe: 34,82.

Ronald Mulder belandde met een tijd van 34,86 verrassend op de derde plek. De kampioen van 2017 verrichtte in fysiek en mentaal opzicht een topprestatie. Hij mocht na afloop nog een keer rijden, nadat ploeggenoot Kjeld Nuis hem in de voorlaatste rit geen voorrang had verleend. Kort na zijn negentiende tijd bleek Mulder in staat om zich toch weer op te laden en zonder tegenstander een prima tijd neer te zetten.

Kai Verbij belandde met 34,90 op de vierde plek. Outsider Thomas Krol, die het vooral van zijn 1000 meter moet hebben, bleef bij de titelkandidaten met de zevende tijd (35,27) redelijk in de buurt.

Mulder en titelhouder Nuis (Team Reggeborgh) zaten elkaar flink dwars. De baanwissel liep niet goed af, vooral ook doordat Mulder vliegensvlug van start ging. Vanuit de buitenbaan had hij voorrang op Nuis, maar de tweevoudig olympisch kampioen besloot toch net voor Mulder te kruipen, waardoor beiden snelheid en ritme verloren. Nuis werd na afloop gediskwalificeerd.

Nuis reageerde bij de NOS geëmotioneerd op het incident. Hij had vooral met Mulder te doen. “Dit is echt superzielig voor hem”, sprak de onttroonde titelhouder met tranen in zijn ogen. “Ik weet dat hij van heel ver komt en dan verpest ik het voor hem. Dit is heel pijnlijk en mag niet gebeuren, zeker niet tussen ploeggenoten. Ronald ging echter heel snel van start, in tegenstelling tot ikzelf, en hij reed ook een snelle bocht. Daardoor was hij er al op de kruising, maar ik had hem moeten zien of moeten voelen.”

Nuis en Mulder beleefden een labiel voorseizoen. Nuis (31) moest in oktober drie weken van het ijs door een besmetting met het coronavirus. Mulder (34) lag er een tijdje uit door een keelontsteking. “Ronald was hier een kanshebber. Vorig jaar had hij hier ook de titel moeten winnen, maar toen ging hij op een blokje staan. Daarom vind ik het nu ook zo rot voor hem”, gaf Nuis te kennen. “Hij moet hier nu een vijfkamp schaatsen.”

Met de derde tijd in zijn tweede poging doet Mulder echter bij de NK toch nog volop mee.