Darter Van Duijvenbode maakt indruk op WK

Foto: ANP

Dirk van Duijvenbode heeft op het WK darts in Londen de vierde ronde bereikt. De 28-jarige Westlander, die in de tweede ronde afrekende met oud-wereldkampioen Rob Cross. overklaste de Engelsman Adam Hunt: 4-0. Van Duijvenbode gaat met de winnaar van de partij tussen de Engelsman Glen Durrant en de Amerikaan Danny Gabbish strijden om een plek in de kwartfinales.

De man die normaal de administratie doet op een auberginekwekerij in ‘s-Gravenzande maakte veel indruk in het lege Alexandra Palace. Van Duijvenbode gooide al vroeg in de wedstrijd de maximale score van 170 uit. Hij pakte de eerste set door in de beslissende vijfde leg 82 uit te gooien.

De tweede set ging met 3-1 naar de Nederlander, die de set besliste door vakkundig 120 uit te gooien. In de derde set kwam Van Duijvenbode met 2-0 achter, maar hij wist zich te herpakken met hoge scores en knappe finishes. Hij kwam zelfs in de buurt van een ninedarter, maar bij de achtste pijl ging het mis. Het verzet van Hunt was wel gebroken. Van Duijvenbode haalde een gemiddelde van ruim 104 punten per beurt.

“Het voelde als een ‘oké-wedstrijd’. Maar toen ik na afloop te horen kreeg dat ik ruim 104 gemiddeld had gegooid, dacht ik: dan kan ik niet zeggen dat het oké voelde, dan moet ik wel zeggen dat het goed voelde”, zei Van Duijvenbode bij RTL7. “Toch had ik het gevoel dat er nog meer in zat. Ik was ook niet zo bezig met wat ik precies gooide. Ik dacht vooral: wat heb ik nodig? Dat pomp ik erin.”

Het leidde op belangrijke momenten in de partij tot drie finishes van boven de 100 punten. “Dat waren cruciale finishes”, aldus Van Duijvenbode, die eerder dit jaar de finale haalde op de World Grand Prix. “Die had ik nodig en ze gingen er ook allemaal in. Dat is geweldig.”