Handballers bereid om deel te nemen aan WK in Egypte

Foto: ANP

De Nederlandse handballers zijn zich voorzichtig al aan het opmaken voor het WK in Egypte. Na de afzeggingen van Tsjechië en de Verenigde Staten is het team van bondscoach Erlingur Richardsson opgeschoven naar de eerste plaats op de reservelijst.

“Mocht het zover komen en een derde land meldt zich af, dan zijn wij bereid om deel te nemen. Officieel weten we nog van niets, maar we zijn op de achtergrond al wel alles in werking aan het stellen. Onze spelers zijn op de hoogte en staan te springen om in actie te kunnen komen”, zegt technisch directeur Monique Tijsterman van het handbalverbond NHV.

De handbalploegen van Tsjechië en de Verenigde Staten hebben zich vlak voor de start van het WK voor mannen in Egypte, dat woensdag begint, teruggetrokken vanwege tal van positieve coronatests in de selectie. Noord-Macedonië en Zwitserland nemen de opengevallen plekken in.

Bondscoach Richardsson zit momenteel op luchthaven Schiphol te wachten. “Ik heb mijn vlucht naar IJsland voor de zekerheid maar vast geskipt. Ik had werkelijk waar niet gedacht dat de situatie zo snel zou veranderen. Begin deze maand had ik er nog geen moment bij stilgestaan, maar nu is het anders. Als we een oproep krijgen, gaan we. De spelers zijn er klaar voor. Het is voor hen een droom op een WK te spelen”, aldus de bondscoach.

De laatste keer dat de handbalmannen meededen aan een WK was in 1961. In januari vorig jaar deed de Nederlandse mannenploeg voor het eerst mee aan een Europees kampioenschap.

Oranje zou vorig jaar juni met Oostenrijk strijden om een WK-ticket, maar de Europese handbalbond schrapte de play-offs vanwege de uitbraak van het coronavirus. De startbewijzen voor het WK werden verdeeld op basis van de eindrangschikking van het EK 2020. Oostenrijk werd daar achtste, Nederland eindigde als zeventiende. Ook een wildcard ging aan Oranje voorbij.

Richardsson haalde dat nog even aan. “Ik was best teleurgesteld dat we die wildcard niet kregen. Ik vond dat wij op het WK thuishoorden. We staan er nu best goed voor, want we hebben twee goede weken achter de rug met een knap gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Slovenië. De spelers zijn terug bij hun clubs, maar we zijn al bezig met het afnemen van verplichte coronatests.”

Het is afwachten, zeg directeur Sjors Röttger van het NHV. “Ik hoop vandaag een appje van de mondiale bond te krijgen, want anders wordt het wel kort dag. Wat ik weet is dat Kaapverdië momenteel in quarantaine zit in Portugal, dus is de grote vraag of dat land mag afreizen naar Egypte.”