N’tab wint 500 meter in Thialf, Verbij valt opnieuw

Foto: ANP

Dai Dai N’tab heeft bij de wereldbeker schaatsen in Thialf de 500 meter op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioen op deze afstand zegevierde in een tijd van 34,55 seconden. Het was zijn vierde wereldbekerzege op de 500 meter. Zijn laatste overwinning in het wereldbekercircuit behaalde hij bijna vier jaar geleden.

De Canadees Laurent Dubreuil eindigde als tweede in 34,65. De Rus Roeslan Moerasjov pakte brons met een tijd van 34,66.

Kai Verbij ging in de laatste rit onderuit in de eerste buitenbocht. De tweevoudig Europees sprintkampioen viel vorig weekeinde ook al bij de EK sprint. Hij verloor toen op de eerste 500 meter op het rechte stuk zijn evenwicht, waardoor hij meteen was uitgeschakeld.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov smakte in de rit voor Verbij ongeveer op hetzelfde punt eveneens tegen het ijs. De gevreesde Rus ontbrak vorig weekeinde nog bij de EK sprint.

Ronald Mulder reed de vijfde tijd (34,74). Hein Otterspeer eindigde als zevende in 34,77. Lennart Velema belandde met een persoonlijk record van 34,89 op de elfde plek.

“Ik bleef bij de start te lang staan, daardoor verloor ik relatief nog best veel tijd bij het begin”, legde N’tab bij de NOS uit. “Ik miste een beetje scherpte. Ik heb toch een week of drie geen wedstrijden gereden. Met deze tijd kan ik zeker verder, want ik weet dat het met mijn opening wel weer goedkomt. Mijn huidige niveau is goed en we hebben nog genoeg tijd om richting de WK afstanden komende maand nog wat verbeteringen aan te brengen.”